ΕΚΦΕ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΝΙΚΑΙΑΣ

ΔΝΣΗ ΔΘΜΙΑΣ ΕΚΠΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Που πας καραβάκι;

E-mail Εκτύπωση PDF

Ερώτηση-Πρόβλημα.

Στο σχήμα φαίνεται μια «υποθετική» βαρκούλα που επιπλέει σε μια «υποθετική» δεξαμενή. Μέσα στη βάρκα έχουμε μια «βαριά άγκυρα».

Με δυο stick μονωτικής ταινίας έχουμε «μαρκάρει» το επίπεδο της στάθμης του νερού, όσο η άγκυρα βρίσκεται μέσα στη βαρκούλα. Όλα αυτά που περιγράψαμε φαίνονται στη φωτογραφία.

 

karavi1
 Υποθέτουμε τώρα ότι κάποιος σηκώνει την «άγκυρα» και τη ρίχνει μέσα στο νερό.Περιγράψτε τι θα συμβεί στο επίπεδο της στάθμης του νερού στη δεξαμενή όταν η «άγκυρα» της βαρκούλας ριχτεί μέσα στο νερό.·       (a) Το επίπεδο της στάθμης του νερού θα είναι υψηλότερο.·       (b) Το επίπεδο της στάθμης του νερού θα είναι χαμηλότερο.·       (c) Το επίπεδο της στάθμης του νερού θα παραμείνει ίδιο.  
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ·       Πειραματισμός στο εργαστήριο: Πάρτε δυο ποτήρια γυάλινα κι? ένα βαρυδάκι και δοκιμάστε! Το μεγάλο ποτήρι να είναι η δεξαμενή, το μικρό η βαρκούλα, και το βαράκι η «άγκυρα». ·       Πειραματισμός στο σπίτι: Προσομοιώστε το ίδιο βάζοντας μια πλαστική λεκάνη με ένα βάρος μέσα στη μπανιέρα ή στο νεροχύτη της κουζίνας. Στη συνέχεια ρίξτε το βάρος μέσα στο νερό και παρατηρήστε τι θα συμβεί.·       Ένας τρόπος να σκεφτούμε: v   Πόσο νερό εκτοπίζει ένα μισοβυθισμένο σώμα;

v   Πόσο νερό εκτοπίζει ένα πλήρως βυθισμένο σώμα;

 Διαβάστε παρακάτω την απάντηση:
Περισσότερα...
 

Χημική αντίδραση σε ζυγαριά

E-mail Εκτύπωση PDF

Ερώτηση:

Ένα  μπαλόνι είναι συνδεμένο με φιάλη  σφραγίζοντας το στόμιο της όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία:  

baloni

 Η φιάλη περιέχει ξύδι (διάλυμα οξικού οξέος: CH3COOH) και το μπαλόνι περιέχει λίγες κουταλιές μαγειρικής σόδας (NaHCO3).  Η μάζα όλων αυτών είναι 313,3 g. Ανυψώνουμε το μπαλόνι προσεκτικά, επιτρέποντας στη σκόνη της σόδας να πέσει στο ποτήρι και να αναμιχτεί  με το ξύδι. Μετά την ανάμιξη έχουμε μια χημική αντίδραση που παράγει διοξείδιο του άνθρακα και φουσκώνει το μπαλόνι. [CH3COOH + NaHCO3 ? CH3COONa + CO2 + H2O].Η ερώτηση είναι αν η ζυγαριά θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια ένδειξη μετά το φούσκωμα του μπαλονιού. Μόλις φουσκώσει το μπαλόνι:
  • (a) Η ζυγαριά θα δείχνει μεγαλύτερη ένδειξη.
  • (b) Η ζυγαριά θα δείχνει μικρότερη ένδειξη.
  • (c) Η ζυγαριά θα δείχνει την ίδια ένδειξη.

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση

Περισσότερα...
 

Επίπλευση σε διαφορετικά υγρά

E-mail Εκτύπωση PDF

Ερώτηση

Μια μπάλα επιπλέει στο ποτήρι με το νερό, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Η ίδια μπάλα όμως, βυθίζεται όταν τοποθετείται στο διπλανό ποτήρι που περιέχει ελαιόλαδο. Παρατηρήστε πόσο η μπάλα είναι βυθισμένη στο νερό. [Αρχική βύθιση].

balaki2

balaki1       

Αν αδειάσουμε προσεκτικά το ποτήρι με το ελαιόλαδο μέσα στο ποτήρι με το νερό, το λάδι θα παραμείνει στην πάνω στοιβάδα, και το νερό στην κάτω στοιβάδα, γιατί τα δύο υγρά δεν αναμειγνύονται. Όταν λοιπόν το λάδι προστεθεί αργά στο ποτήρι με το νερό-ενώ η μπάλα επιπλέει- Τότε τι θα συμβεί στο επίπεδο βύθισης της μπάλας μέσα στο νερό σε σχέση με την αρχική βύθιση:
  • (a) Η μπάλα θα είναι τώρα περισσότερο βυθισμένη μέσα στο νερό σε σχέση με την αρχική βύθιση.
  • (b) Η μπάλα θα είναι τώρα λιγότερο βυθισμένη μέσα στο νερό σε σχέση με την αρχική βύθιση.
  • (c) Η μπάλα θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο βύθισης μέσα στο νερό σε σχέση με την αρχική βύθιση.

 

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση
Περισσότερα...
 

...δάχτυλο στο νερό

E-mail Εκτύπωση PDF

Ερώτηση-Πρόβλημα 

Ένα δοχείο με νερό έχει τοποθετηθεί στη ζυγαριά της οποίας η ένδειξη είναι 295,4 g όπως φαίνεται στην παρακάτω  φωτογραφία.

anosi_daktilo1

Αν βυθίσουμε αργά το δάχτυλό μας μέσα στο ποτήρι με το νερό προσέχοντας να μην αγγίξουμε τα τοιχώματα του ποτηριού. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στην ισορροπία της ζυγαριάς;

  • (a) Δεν θα συμβεί τίποτα. Η ένδειξη της ζυγαριάς δεν θα μεταβληθεί.

  • (b) Η ένδειξη της ζυγαριάς θα αυξηθεί.

  • (c) Η ένδειξη της ζυγαριάς θα μειωθεί.


ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Πειραματισμός στο εργαστήριο: Πάρτε την ψηφιακή ζυγαριά του εργαστηρίου και δοκιμάστε! Βάλτε πάνω ένα ποτήρι μισογεμάτο με νερό. Βυθίστε προσεκτικά το δάχτυλό σας στο ποτήρι και παρατηρήστε αν θα αλλάξει η ένδειξη της ζυγαριάς.

Πειραματισμός στο σπίτι: Πάρτε τη ζυγαριά δαπέδου του σπιτιού και δοκιμάστε! Βάλτε πάνω ένα πλαστικό δοχείο μισογεμάτο με νερό. Βυθίστε προσεκτικά το χέρι σας στο δοχείο και παρατηρήστε αν θα αλλάξει η ένδειξη της ζυγαριάς.

Ένας τρόπος να σκεφτούμε: Καθόμαστε στην άκρη μιας πισίνας και βυθίζουμε το πόδι μας μέσα στο νερό. Το πόδι μας το αισθανόμαστε πιο βαρύ ή πιο ελαφρύ; Μας ασκεί δύναμη το νερό; Ασκούμε εμείς δύναμη στο νερό; Θυμηθείτε τους νόμους του Newton!

 

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση:

Περισσότερα...
 



Science in School

science in school

ΠΑΝΕΚΦΕ

panekfe

CHEM VIEW

Master Classes

Η ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Τι θα θέλατε περισσότερο από το ΕΚΦΕ;
 
Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ
 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα45
mod_vvisit_counterΧτες45
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα224
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα945
mod_vvisit_counterΣυνολικά259923